Ακολουθήστε μας στο Facebook

PT / INR

PT / INR
Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η διαδικασία πήξης του αίματος. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται για να σχηματιστεί θρόμβος σε ένα δείγμα πλάσματος, μετά την προσθήκη ασβεστίου και θρομβοπλαστίνης. 

Πώς χρησιμοποιείται; 

  • Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαταραχών της πήξης που προκαλείται από ανεπάρκεια ή ελαττωματική λειτουργία των παραγόντων της πήξης του εξωγενούς συστήματος. 
  • Για την παρακολούθηση της αντιπηκτικής θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, π.χ. τα sintrom, που βοηθούν στην αναστολή δημιουργίας θρόμβων. 

Για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα PT μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του INR (διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο). 

Τιμές Αναφοράς 

  • Φυσιολογική τιμή INR: 0,80-1,25
  • Ήπια αντιπηκτική αγωγή INR: 2,00-3,00
  • Εντατική Αντιπηκτική Αγωγή INR: 2,50-3,50

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας, έτσι ώστε το PT που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας. Ο παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα μας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και το PT είναι παρατεταμένο, χρειάζεται συμπληρωματική εξέταση, για να προσδιοριστεί η ουσία. 
image-144776-PT_INR.jpg?1431512994617
image-144782-PT_INR2.jpg?1431518696695
Τι επηρεάζει την εξέταση PT / INR;
Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση pt/inr. Tα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να το αυξήσουν. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης και η βιταμίνη Κ μπορούν να το μειώσουν. Ορισμένες τροφές, π.χ. συκώτι, πράσινο τσάι, μπρόκολο, ρεβίθια, λάχανα, προϊόντα σόγιας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη Κ και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

PSA - Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο  

Τι είναι το PSA;
Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, που εκκρίνεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του προστατικού αδένα. Η μεγαλύτερη ποσότητα διοχετεύεται στο σπερματικό υγρό, ενώ η μικρότερη ποσότητα στο αίμα. 

Μορφές του PSA;
Στον ορό ενός άνδρα ανιχνεύεται σε 2 μορφές: 
  • Ως ελεύθερο PSA (free PSA) και 
  • Ως συνδεδεμένο με πρωτεΐνες

Το σύνολο Free PSA και συνδεδεμένου με πρωτεΐνες αποτελεί το total PSA (ολικό). Οι τιμές του PSA total και του free PSA εκτιμώνται τόσο ανεξάρτητα, όσο και σε συνδυασμό, βοηθώντας στη διερεύνηση πιθανών παθήσεων του προστάτη. 

Πότε χρησιμοποιείται;   

  • Για να ανιχνεύσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του προστάτη σε περιπτώσεις με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, π.χ. με οικογενειακό ιστορικό. 
  • Κατά τη διάρκεια διερεύνησης ανδρών με συμπτώματα προστατισμού, όπως δυσκολία στην ούρηση, νυκτουρία, συχνοουρία και διακεκομμένη ροή ούρων. 
  • Για παρακολούθηση ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, βλέποντας εάν η νόσος παραμένει στάσιμη και υπάρχει ανταπόκριση στη θεραπεία.